Árpád-házi királyROCK

A Nemzeti Lovas Színház Árpád-házi királyROCK című darabja arra vállalkozik, hogy mindenki számára közérthető módon mutassa be a magyar történelem egyik legfontosabb dinasztiájának uralkodóit. Árpád fejedelem leszármazottainak uralkodása idején került sor a magyar királyság megalapítására. Egy különös kincskeresés során négy és fél évszázad elevenedik meg a darabban Pozsonyi csatától III. András haláláig.

Az őszi előkészületek után 2021. novemberében mutattuk be a legújabb rockoperánkat, amit kifejezetten ifjúsági darabnak szántunk. Elsősorban edukációs célból jött létre, hogy a fiatalokat játékosan, a színház varázslatának segítségével hozza közelebb a magyar történelem dicső évszázadaihoz. Jelentős uralkodókat és történelmi személyiségeket, szenteket, királynéket vonultat fel a darab úgy, hogy a fiatal korosztály számára is érdekes lehessen a karakterük.


A darab során megismerkedhetünk az Árpád-házi királyokkal, királynékkal, mindeközben a történelemről, és egyben az Árpád-házi korszakról is rengeteg információt átadunk a diákoknak. A történetben végig kiemelt szerepet kapnak a lovak is, hiszen alapvető küldetésünk, hogy közelebb hozzuk ezt a csodálatos állatot a gyerekekhez, a nézőinkhez, hiszen a magyar lelkiség elengedhetetlen velejárója a lovas hagyomány, a lovas kultúra.

A darab a pandémiahelyzet ellenére egy fantasztikus, teltházas premiert hozott. Az előadás egy igazán különleges kivonata volt annak, amit a Nemzeti Lovas Színház jelent. Minden, amit gondolunk és minden, amit tudunk a lovas színházról, lovas színészekként. Az egyfelvonásos darab egy igazi örömjáték a számunkra a magyarság történelmének jeles évszázadait megidézve díjugrató elemekkel, szabadonidomítással, trükklovaglással és persze csodálatos dalbetétekkel. A Jumajit megidéző időutazás kisebbeknek és nagyobbaknak is kitűnő szórakozás.

A helyszín egy lovastábor, ahol a résztvevők többsége, -mint a legtöbb mai fiatal- , a telefonjaikkal és egyéb technikai játékeszközökkel foglalatoskodnak, sajnos nem csak szabadidejükben. Az egyik táborozó, megmutat társainak egy videójátékot, ami az Árpád-házi királyokról szól. A történet érdekessége, hogy ez a játék egy különleges erővel bír, és beszippantja a vele játszó gyerekeket.


A játékból csak akkor lehet kiszabadulni, és visszajutni a való életbe, ha megoldják a feladványokat. A feladatok természetesen a Nemzeti Lovas Színházhoz hűen, általában a lovakhoz köthetőek, illetve olyan eseményeket vagy történelmi cselekményeket kell kitalálni, melyek az Árpád-házi királyokról szólnak. A történet végén az egyik feladat nem sikerül, így már-már úgy tűnik, hogy végleg a játék rabjai maradnak a gyerekek, amikor is összefognak, és közös erővel sikerül megoldaniuk a feladványt, így végül haza juthatnak.

A darab egyik főszereplője, színházunk igazgatója, Pintár Tibor, aki ezúttal is Szent Lászlót kelti életre. Jászai Mari-díjas színésznőnk, Papadimitriu Athina a táborvezető szerepében tündököl, mellettük Ilyés Jenifer, Pápai Kíra és Mohácsi Márk is főszerepet kapott a darabban. Fontosnak tartottuk azt is, hogy a Nemzeti Lovas Színház akadémiájának legügyesebb növendékei is megmutathassák magukat, így ők is szerepelnek a rockoperában.


A bemutató leginkább egy a közönség előtt megelevenedő kalalndfilmre hajazott, az időbeli és térbeli utazás hamar megtalálta az utat a közönségünk szívéhez. A két teltházas előadás – 2×600 fős közönség – igazi örömjátékot hozott. A darabot többek között Dallos Gyula, miniszteri biztos; Kassai Lajos, a modern kori lovasíjászat atyja; és Horváth-Lugossy Gábor, a a Magyarságkutató Intézet igazgatója is méltatta.

Szereposztás


Pintér Tibor/Szent László
Ilyés Jenifer/Szent Margit
Mohácsi Márk/IV. Béla
Gazdik Dávid/Könyves Kálmán
Sipos Balázs/István, a király
Papadimitriu Athina/Margit néni, táborvezető
Bányavölgyi Donáta/Játékmester