Szent László, a lovagkirály

A történet szerint Laczfi Endre, – Lajos király egyik legjobb hadvezére – elindul a tatár ellen, Moldva vidékére, de seregei kevésbé bírják a számlálhatatlan tatárt, így Szent Lászlóhoz imádkozik. Történetünk fő misztikuma abban rejlik, hogy maga Szent László, halála után mintegy 300 évvel, a jól ismert legenda szerint kel életre.

A mongolok ellen vívott csata harmad napján, a döntő ütközetben kilépve kőkoporsójából, gyönyörű érclovával, hatalmas csatabárdjával, győzelemre segíti az igencsak megfogyatkozott létszámú, vesztésre álló székely sereget. Szelleme, jobban mondva szellemisége végig kíséri történetünket, megmutatva a ma emberének, ki is volt Isten “legnagyobb harcosa”. Laczfi Endre kegyelmet gyakorol a levert tatár sereg felett, és a döntés jogával ruházza fel őket. Vajon sikerül meggyőznie a mongol vezért, hogy vegyék fel a keresztet? Legendák hosszú sorával próbálja jó útra terelni a pogány foglyokat. Védőszentünk, Szent László szelleme ma is velünk él, üzenve, a magyar nép nem tűr idegen hatalmat, mindig erős és szilárd nép marad. Örökre az ő védelme alatt állunk.

– Nincs csodálatosabb és nemesebb feladat, mint e legendát életre hívni és történelmünk dicső pillanatait e varázslatos király történetein keresztül bemutatni. A produkció tulajdonképpen egy nagyszabású, a középkori lovagi tornák hangulatát idéző, nagy kosztümös népi rockopera. A küldetésünk, hogy megismertessük a nézőkkel azokat a legendás történelmi hőseinket, akinek valamilyen módon kapcsolatuk volt a lóhoz, a magyarok mitikus állatához – vallott a darabról Pintér Tibor.

Szent Lászlót, a lovagkirályt, színházunk igazgatója, Pintér Tibor alakítja. Történetünk fő misztikuma abban rejlik, hogy maga Szent László, halála után mintegy 300 évvel, a jól ismert legenda szerint életre kel. A mongolok ellen vívott csata harmad napján, a döntő ütközetben kilépve kőkoporsójából, gyönyörű érclovával, hatalmas csatabárdjával, győzelemre segíti az igencsak megfogyatkozott létszámú, vesztésre álló székely sereget. Szelleme, jobban mondva szellemisége végig kíséri történetünket, megmutatva a ma emberének, ki is volt Isten “legnagyobb harcosa”.

Ilona alakja a történetben hol jelképes jelentéssel bír, hol pedig egy konkrét mondabeli alakként jelenik meg, szorosan összekapcsolódva Szent László szellemével. Mint Égi királynő vezeti László lépteit, a későbbiekben pedig megjelenik, mint székely rabszolga leány, akit László ment meg a Kun vezér karmaiból. Lelki támaszra lelnek egymásban, és hitükbe kapaszkodva hirdetik Isten törvényét. Ilona megszemélyesítője a gyönyörű Ilyés Jenifer lesz.

Laczfi Endre a darab főhőse, egy létező történelmi alak, Lajos király első számú hadvezére. A Pogány tatárok hatalmas sereggel támadják az országot, Moldva veszélyben forog.. Endre hithű székely, hűen követi a keresztény értékeket és szolgálja hazáját. Bár a tatár túlerőben, mégis győzelemre vezeti seregét Szent László, a lovagkirály segedelmével. Kegyelmet gyakorol a levert tatár sereg felett, és a döntés jogával ruházza fel őket. Vajon sikerül meggyőznie a mongol vezért, hogy vegyék fel a keresztet? Legendák hosszú sorával próbálja jó útra terelni a pogány foglyokat. A bátor hadvezért kiváló színészünk, Mohácsi Márk kelti életre.

Sára, egy harcos amazon, Laczfi Endre hadvezér hitvese. Gyermekkorában édesapját elveszítette a háború miatt. Megfogadja, hogy ő is kardot ragad, és követni fogja a csatába szerelmét. Sára mindamellett, hogy gyönyörű és erős, különös érzékkel bánik a lovakkal. Hogy milyen drámai fordulatot vesz sorsa, azt még nem áruljuk el nektek. De egy biztos: szem nem marad szárazon. Sára szerepében a csodás Bányavölgyi Donáta egy egészen új arcát mutatja meg.

Atlamos a tatárok kegyetlen vezére, történetünk negatív alakja. Szemben áll minden keresztény eszmével és erénnyel. Célja megingathatatlannak látszik, még a haláltól sem riad vissza, hogy eltökélt szándékát véghez vigye. Készen áll megsemmisíteni mindent és mindenkit, aki ellenkezik elképzeléseivel. Úgy tűnik, hogy még Szent László ereje sem elég, hogy makacs, elvakult tervétől eltántorítsa. Vajon Szent László szelleme győz a pogány szellemiség felett? Atlamost kiváló hitelességgel Gazdik Dávid formája meg.

I. Lajos magyar királyt Bencze Sándor alakítja. Rendületlenül hisz Isten törvényében, és Szent László síron túli erejében. Hiszi, hogy a túlerőben lévő pogány sereg ellen győzelemmel léphet fel a csekélyebb létszámú székely sereg. Hitében megingathatatlan, hűen követ minden keresztény eszmét. Így jól megfontolt szándékkal küldi legkiválóbb hadvezérét, Laczfi Endrét a tatárok ellen. Vajon jó döntést hozott?

Róza, a vidám és szókimondó szakácsné, a székely sereget látja el napi betevővel. Éles hangú, őszinte asszonyság, akinek helyén van a szíve. A legyőzött tatár foglyokat ő is próbálja jobb belátásra bírni, elsősorban egy jó nagy üst meleg levessel, ami bölcsességeivel van megfűszerezve. Történetünkben igen fontos szereppel bír, egy, a személyét érintő nem várt fordulat, ami meggyorsítja az eseményeket. Róza szerepében színházunk örökös tagját, a Jászai-díjas Papadimitriu Athinát láthatjuk.

János barát küldetése a keresztény hit hirdetése. Minden megnyilvánulásával kitartásra ösztönzi a magyar katonákat, hűsége a kereszt iránt megingathatatlan. Igyekszik a pogányokat is jobb belátásra bírni keresztény eszméivel. Azonban tanításai, bölcsességei nemcsak a pogány számára bírnak fontos jelentőséggel. János barát megformálója Csizmadia Ákos, aki ezúttal egy jóval komolyabb arcát mutatja meg nekünk, mint amit eddig megszokhattunk tőle.

A Szent László a lovagkirály szövegkönyve és dalszövegei Deák-Lőrincz Andrea munkáját dicsérik. Andi 2005 óta társulatunk oszlopos tagja, 2015 óta pedig művészeti koordinátora is.Mindamellett, hogy igen fontos szerepet tölt be a színház szervezeti egységében, színházunk kiváló művésznője. Láthattuk már zenés és prózai szerepekben egyaránt, és közel öt éve színházunk “házi írója”. Az ő nevéhez fűződik többek között a Hófehérke, a Rózsa Sándor az alföldi betyár, a Kincsem és Kerényi Miklós Gábor tanár úrral karöltve A szabadság vándorai.Büszke rá, hogy írói munkásságára már külsős csapatok is felfigyeltek, így a Hófehérke musical otthonra lelhetett az Arénában is, de például a Mézga Géza családi musical is az ő szerzeménye. Elmondása szerint szeretett anyaszínházának, a Nemzeti Lovas Színháznak szeret leginkább darabot írni. Pintér Tiborral és Mészáros László zeneszerzővel többször dolgoztak már együtt. Roppant összeszokott csapat az övék, szinte már félszavakból is megértik egymást. Andi így vélekedik hármas egységükről: “Hatalmas boldogsággal tölt el, hogy a mi triumvirátusunk egymásra talált, és hogy ilyen jól tudunk együttműködni. Tibor a férfierő és harci keménység. Jómagam a szív, lírikus lágyság és női lélek. Laci pedig szinte “kézzelfogható” dallamaival kelti életre a cselekményt.”

A Szent László, a lovagkirály fantasztikus zenéit Mészáros László szerezte. Laci már nagyon régóta dolgozik a csapatunkkal, jóformán a kezdetek óta. Többek között a Drakula és a Hófehérke zenéjét is ő írta, de sok más darabunk zenei utómunkálatait is ő készítette. Így lett igazán sikeres előadásunk a Kincsem vagy a Szilaj is. Egy ízben rendezőként is kipróbálhatta már magát, 2018-ban ő rendezhette meg a Hófehérke című mese musicalt, ami ebben a felállásban az Arénában debütált. Mindemellett büszke még a Mézga Géza családi vígjáték zeneszerzői munkásságára, és a Szemenyei Jánossal készített közös projectjeire. A Szent László hatalmas kihívást jelentett a számára, mert 2020 nyarán “sztrók túlélő” lett, saját bevallása szerint újjászületett. Laci igazán meghatódva beszélt a munkafolyamatról: “Ennek a darabnak a megírása segített abban, hogy olyan legyek, aki most vagyok… Elképesztően nagy motivációt adott. Köszönöm a Nemzeti Lovas Színháznak és Pintér Tibornak, hogy bizalmat szavaztak nekem, hittek bennem az egész csapatával együtt. Nagyon örülök, hogy olyan mély és igazi érzelmekkel teli produkciót tudtunk létrehozni, ami méltó Szent László emlékéhez.”

A színház jelmezfelelőse Szász Alexandra. Szandi 2009-ben csatlakozott a színház musical stúdiójához, ahol kezdetben az ensemble, majd a színház tánckarának tagja lett. 2014-ben végzett a Színház és Film Intézet Díszlet- és Jelmeztervező asszisztens szakán, gyakorlati idejét a Budapesti Operettszínházban töltötte, ahol a gyakorlati idő után még 3 évig dolgozott jelmez kivitelező asszisztensként. 2020. márciusában vette át a Nemzeti Lovas Színházban a jelmeztár vezetését, így már nem “csak” táncosként, hanem jelmezfelelőseként is részt vesz az előadásokban. A jelmezeket tekintve színházunk eddigi legnagyobb volumenű előadása a Szent László, és lehetőségünk volt egy nagyon profi jelmezes csapattal együtt dolgozni. Szász Alexandra, Csaba Kriszta, Reményi Lili és Kristóf Zsuzsi egy olyan kreatív csapat, akikkel élmény a közös alkotás. Nagyon jó érzés számukra a kollégákat a jelmezeikben látni, mert örömmel viselik azokat, és így igazán „belebújhatnak” a karakterük bőrébe. Ez az legjobb érzés számunkra, mikor ilyen visszajelzéseket kapnak a jelmezekkel kapcsolatban.

Nádasdy András balettművész, koreográfus a tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett szakán (1989), majd balettmester szakán (2005) végezte. Mesterei voltak: Gál Jenő, Behumi Ferenc, Koren Tamás. 1989-től 25 éven át a Magyar Állami Operaház balettművésze. Ez idő alatt számos helyen vendégszerepelt a Magyar Nemzeti Balett tagjaként, többek között Mexikóban, Kínában, Kanadában, Portugáliában, Ausztriában, Görögországban, Japánban. Táncos évei alatt egy magán tánciskola vezetője, koreográfus, művészeti vezető is. 2003–2005 között a Budapest Balett koreográfus asszisztense, majd 2005 májusától művészeti igazgatója. 2015 szeptemberétől az Opera Nagykövete. Az elmúlt évek báljain, estélyein a nyitótáncok koreográfusa. A Nemzeti Lovas Színházzal is hosszú évekre nyúlik vissza az együttműködése.

Bányavölgyi Donáta közel 7. éve a Nemzeti Lovas Színház turné menedzsere. A Szent László a lovagkirály c. rockopera turnéztatását nagyon megtisztelőnek érzi, és mindamellett nagy kihívásnak, hiszen társulatunk jelenleg közel 100 fővel és 60 lóval utazik. Nagyon sokrétű a munkája, a színház összes alkotó elemét kell egyben látnia. Mindig arra törekszik, hogy a társulat, a lovaink és a nézők, és persze az együttműködő partnereink is maximálisan elégedettek legyen. A visszajelzések Dona kiváló munkáját igazolják. Nem mellesleg Donát felfedezhetjük jónéhány darabunkban is, mint lovas színésznő. Erős lácszemként kötődik a színházhoz, hozzánk fűződő kapcsolatáról így vélekedik: “Büszkeséggel tölt el és hálás vagyok, hogy a csapathoz tartozhatom, mert mindennap rengeteg új kihívással nézünk szembe, sose adjuk fel, és valami igazán egyedi értékteremtő folyamat része vagyok.”

Bódi Csaba a színház technikai vezetője, fénytechnikusunk és lighting designere. Immáron két éve dolgozik a Nemzeti Lovas Színházzal, de szakmájában már több, mint 10 éve tevékenykedik. Szabadidejében szívesen hódol a lovassportnak, így színházunk varázsa hamar magával ragadta őt is. Életének meghatározó része lett a színház, a művészet, és a Szent László a lovagkirály című új rockoperánnkal hamar összhangba került, mivel a középkor iránt is igen erős az érdeklődése. Kihívást jelentett számára a díszlet mérete, valamint a középkori világ megvalósítása és összhangba hozása a modern technikával.Csabival szorosan együttműködik testvéröccse Bódi Martin, aki a hangtechnikáért felelős, de fontos megemlítenünk a fiatal technikus tehetségünket, Borsos Barnabást is.

Nyíri Beáta 2013-tól – és jelenleg is – a Nemzeti Lovas Színház gazdasági igazgatója, bár kapcsolata színházunkkal sokkal régebbre nyúlik vissza, és elhivatottsága irányunkba sokkal mélyebben gyökeredzik. 2003-ban diplomázott közgazdászként, majd szinte innentől kezdve dolgozik együtt Pintér Tiborral, akivel együtt alapították a színházat. 2011-től Európai uniós pályázatíró, majd 2013-ig turnémenedzserként dolgozott. Ő építette ki az országos turnékapcsolatokat és indította el a társulat vidéki és külföldi turnéjait. Jelenleg is ő írja és menedzseli az összes pályázatot, biztosítva ezzel a forrást a beruházásokhoz és az új előadások létrehozásához. Ezzel a munkájával járult hozzá ahhoz is, hogy a Szent László című produkció megszülethessen.